Yalnız Mesajı Göster
Eski 06-02-2007, 05:06 PM   #1
unforgiven
Taze Üye

Giriş: Nov 2006
Ünü: unforgiven is on a distinguished road

Bir DolandirilaMAMA öyküsü

Sevgili arkadaşlar, bu açtığım başlığın ebay ile alakası direkt olmasa da başınıza gelebilme ihtimali olduğu için en çok mesaj atılan, en çok mesajların görüntülendiği(yani çok fazla kişinin ulaşabileceği) ve alakası yakın olarak bu foruma yazmayı tercih ettim.

Yaşadığım olay dolandırılmadan son anda dönüşün hikayesi, dolandırıcı arkadaş ile olan mailleşmelerimizi de buraya aktaracağım için konu bir hayli uzun olabilir. Sabırla okumanızı tavsiye ederim.

Bir adet laptopum var(olayı farketmeseydim şu anda olmayacaktı) ve maddi sıkıntılarımdan dolayı satmaya karar verdim ve Gittigidiyor.com' a ilan verdim. Cihaz biraz pahalı olduğu için veya ben fiyatı yüksek söylediğim için rağbet olmadı. Bu arada bitmeye yakın İngiltere' den olduğunu söyleyen bir arkadaş şöyle bir mail yolladı(Gittigidiyor üzerinden mesaj atarak, maili aynen kopyalıyorum):

Arkadaşın gittigidiyor kullanıcı adı: greatone

" Assalam Alaikum,,
I'm interested in buying the item you have on sale at the auction, ASUS M5000 12.1".I would like to buy it from you now.my email address is drallimohammed1@yahoo.co.uk.
Hope to hear soon from you.
Regards,
Dr. Alli Mohammed."

Maile cevap verdim ve düşündüğüm fiyatı söyledim(bu arada gittigidiyor' da ürünüme hiç teklif yok ve açık arttırma süresi dolmak üzere, o yüzden dışardan satış için rahatım). Arkadaş hiç itiraz etmedi sadece bir "istirhamı" vardı o da cihazın temiz olmasıymış, çünkü cihazı Nijerya' daki oğluna doğum günü hediyesi yollayacakmış. Ben de cihazımdan eminim, biraz cihazdan bahsettim yeni fotoğraflarını falan çektim ve yolladım iyice görsün diye.

Bu arada arkadaş ingiltere' de olduğu( ! ) için ona HSBC' deki hesap numaramı verdim, zaten kendisi istemişti hesap numaramı. Sonra benden DHL ile kargoyu yollamamı, DHL' i arayıp verdiği adrese kargonun ne kadar tutacağını öğrenmemi istedi. Toplam tutarı hesabıma yatıracağını söyledi ve aradım DHL' i kargo masrafı toplam 209 eur falan tutuyordu. laptopla birlikte toplam tutar 963 eur yapıyordu.

Bu arada arkadaşın oğlunun(!) adresi:
NB.
This is my son's contact information which i feel you will be needing to find the
shipping cost of sending the item through DHL:
Wale Mohammed
No. 16, Ibadan Road,
Ile-Ife,Osun -State,
234036,Nigeria.

Bu olaylar çok çabuk ilerliyor bu arada, yani hepsi 1 gün içerisinde gerçekleşti diyebilirim. Toplam tutarı arkadaşa bildirdikten sonra beklemeye başladım ve hiç gecikmeden citibank' tan "ORDER:C023IU9AU Wire Transfer Request/Authorizaton ****DO REPLY****" başlıklı mail geldi. Maili inceledikten sonra kıllanmaya başladım. 1.' si ilk defa bu şekilde bir ödeme şekli görüyordum, 2.' si citibank' ın böyle salak birşeyle uğraşmayacağını düşünüyordum, 3.' sü citibank' tan gelen mail her ne kadar profesyonelce hazırlanmışsa da ben bütün yazıları, linkleri titizlikle inceledim ve birkaç açık buldum.

İşte citibank' tan gelen mailin bir kısmı(isteyene mailin tümünü gönderebilirim):

International Wire Transfer Request/Authorizaton

Dear XXX XXX(burayı ben değiştirdim),
We got your email and account information from Dr. Alli Mohammed to have a wire transfer sent to your account for the transaction below :

ORDER DETAILS
************************************************** ************************************************** **********
Transaction ID : C023IU9AU
Auction Item : Laptop
Item Number : Not Given
Item Amount : € 963.00
Auction Site : GittiGidiyor.com

************************************************** ************************************************** ************
At this time we also want to let you know that the payment has been approved and your money which he paid is still with us here and we shall wire it to your account
************************************************** ************************************************** ************
Account Name : Alli Mohammed
Account Number : 405035738
Bank Code : CITIU6333
Bank Name : CITIBANK
Bank Address : East London,UK
Tax Identification S/N: 742384013
Customer Idenitification:CT7058321ES

************************************************** **************************************
TRANSFER INSTRUCTION (ALL PAYMENT IS MADE IN EURO):-
************************************************** **************************************
EURO € 963.00
Currency Amount Exchange
We want you to confirm if your bank account information as given to us by

Mailin şablonu profesyonelce görünüyor, hatta imza falan da yapmış arkadaş inandırıcı olsun diye.citibank' a linkler vermiş. Ben bütün linklere tıkladım hatta yolladığı jpg formatındaki imzanın linkine bile baktım, citibank ile ilgili linkler tamam doğru ama imza alakasız bir linkte!!!

Biraz daha kıllandım ve Citibank Türkiye müşteri hizmetlerini aradım. Bana böyle bir ödeme şekli olmadığını, böyle bir hesap bulunmadığını vs söylediler. Hesap İngiltere' de olduğu için bu hesaba ulaşamayacaklarını düşündüm, ve citibank' tan bana gelen maile cevap yazarak bana para transferini teyit edebilmem için citibank' ın kendi sitesinden bir link veya telefon numarası vermelerini istedim. Mail yine gecikmedi:

Dear XXX XXXX,
Citi Bank would like to inform you that you can confirm the transaction or order by calling our Oxford Branch on +447024055133.As you have not yet complied to our directives by sending the item in your possession you will not be able to confirm the transfer yet in your account online.
Hence,if we do not recieve the tracking number to the item in your possession by Monday,4th June we will have to cancel the order.(We would like you to note that your money will be transfered into your account 3-4 business days after we have recieved and verified the tracking number from you).

mailde gördüğünüz üzere cihazı bir an önce göndermemi istiyor yoksa 3 gün içinde para ödemesi iptal olacakmış(!) Bir de uyduruktan bir telefon numarası vermiş. Ben bu arada citibank' ın türkiye ve global sitesinden ödemeyi teyit edebileceğim bir adres arıyorum ama böyle birşey yok, bana gelen maili gönderenin adresi şöyle: "CitiBank Wire Transfers <citigroupuktransfers@mail2Consultant.com>"

adresin domaininin citibank ile bir alakası yok görüldüğü üzere.sadece mail id' sini benzetmeyi akıl etmiş sevgili arkadaş. Laptop' u göndermekten vazgeçmek üzereyken arkadaşa paranın direkt olarak kendi HSBC hesabıma yollamasını isteyecektim ama daha önceden google' da bu tür dolandırıcılıkla ilgili bilgiler araştırmaya başladım. Daha önceden sıkca girdiğim iyibey' e girmeyi en son akıl ettim ve bir de ne göreyim, benim başıma gelebilecek oaly daha önceden başka arkadaşın başına gelmiş bile, incelemek isteyenler BURAYI TIKLAYARAK yazıyı okuyabilir.

Dolandırılmaya çalıştığımı anladıktan sonra arkadaşa çok güzel bir mail döşedim ama sonra pişman oldum, keşke biraz daha mailleşip daha fazla iletişim bilgisini alsaydım diye...

Evet arkadaşlar, gördüğünüz üzere türlü türlü yöntemlerle emeğiniz sonucu aldığınız ürünleri sizden çalmaya çalışan bir sürü ahlaksızlar var. İnternet üzerinden sık alışveriş yapan arkadaşınız-yakınınız varsa bu yazıyı onlara da ulaştırın en azından fikirleri olur,daha dikkatli olurlar.

Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim, hepinize hayırlı alışverişler dilerim..
unforgiven is offline   Ebay'e sorunsuz ve hızlı nasıl kayıt olunur! Alıntı Yaparak Cevapla